Als SEO’er heb je geen andere keuze dan actief backlinks te verkrijgen voor jouw website. Het is nog steeds een grote factor die invloed heeft op jouw posities in Google. Met de Link Explorer van Moz krijg je inzicht in de soorten links die jouw concurrenten op dit moment hebben, zodat jij een plan kunt opstellen om deze backlinks zelf te krijgen. Doordat de Link Explorer data van honderden miljoenen websites heeft, is het zeer eenvoudig om snel een significante lijst met backlinks per concurrent te krijgen. Hiermee stel je in een handomdraai een stappenplan samen om goede backlinks naar jouw website te krijgen.
Doordat de data van de Link Explorer elke dag wordt ververst, heb je altijd de laatste inzichten in backlinks van concurrenten. Dit is handig om een overzicht te krijgen van de recente campagnes die door de concurrent zijn opgezet. En die campagnes neem je zelf over.
Vind eerst de concurrenten binnen Moz
Vaak heb je al een idee welke concurrenten op dit moment hoog in Google staan. Zorg daarbij dat je deze informatie op dit moment goed in kaart brengt door de laatste zoekresultaten te laden.
Ga hiervoor eerst naar de Keyword Explorer van Moz. Deze tool vind je in het menu aan de linkerkant op de pagina.
Klik op de zoekbalk en vul eerst het zoekwoord in waar jij de concurrenten bij wilt vinden. Let erop dat je de taal in het menu in de zoekbalk verandert naar ‘Netherlands - nl-NL’ . Als je dit niet verandert, krijg je de data vanuit de Amerikaanse Google, welke andere resultaten geeft. Klik na het veranderen van de taal op de blauwe knop met ‘Analyze’.
Bekijk de concurrentie die in de top 10 staat bij dit zoekwoord. Per resultaat staat aangegeven welke score deze pagina heeft voor dat zoekwoord (op basis van 27 factoren voor on-page SEO), welke autoriteit dit domein heeft (op basis van MozRank: Domain Authority en Page Authority) en het belangrijkste: hoeveel backlinks er naar deze specifieke pagina verwijzen vanaf andere websites. Klik op het getal achter ‘Linking RDs to this page’ om de pagina met alle backlinks te openen. Tip: de pagina laadt automatisch in een nieuw tabblad, de pagina met resultaten zal dus blijven staan.
Bekijk op deze pagina alle domeinen die naar de website van deze specifieke concurrent verwijzen. Deze pagina is vooral geschikt om te zien wat voor soort websites op dit moment naar deze pagina verwijzen (blogs, nieuwswebsites, startpagina’s, forums, etc.).
Bij deze website zie je dat er veel startpagina’s en verzamelsites voor links naar deze pagina verwijzen.
Nu je een goed beeld hebt van de soort links, is het tijd om te kijken van welke pagina’s deze links komen. Klik net onder de zoekbalk aan de rechterkant op het getal achter ‘Total’ onder ‘Inbound Links’ . Hiermee krijg je een lijst van alle verschillende pagina’s, per website, die naar deze specifieke pagina verwijzen. Dit biedt een goed overzicht van links die jij voor jouw website wilt om een beter linkprofiel samen te stellen.
Let hierbij vooral op de tabel en de kolom ‘Spam Score’. Dit geeft aan in hoeverre het systeem van Moz denkt dat dit volgens Google een spam-website is. Vanzelfsprekend vermijd je altijd de backlinks van concurrenten die een hoge Spam Score hebben. Dit zal in de toekomst alleen maar problemen opleveren voor jouw eigen website.
Filter, indien nodig, op de soort link die je in het overzicht wilt zien: dofollow of nofollow. Dit stel je in door bij de filters onder ‘Link Type:’ de optie ‘Dofollow’ of ‘Nofollow’te kiezen.
Je hebt de mogelijkheid om de optie ‘redirect’te kiezen. Vind hiermee domeinnamen die de concurrent laat doorverwijzen naar hun eigen website, bijvoorbeeld om de autoriteit van het doorverwijzende domein door te laten stromen naar hun eigen website.
Zodra je alle filters naar wens hebt ingesteld, klik je boven de tabel aan de rechterkant op ‘Export CSV’. Je krijgt nu een spreadsheet waarin alle data van de backlinks is opgenomen, inclusief de autoriteit van de pagina waar de link staat, de soort link (dofollow/nofollow) en de Spam Score die Moz aan deze pagina verbindt.
Vind de nieuwste backlinks van de concurrentie
Binnen de Link Explorer bekijk je altijd de nieuwste backlinks die de concurrent de afgelopen tijd heeft verkregen. Dit is de ideale manier om snel te zien waar de concurrent zich op dit moment op focust.
Klik hiervoor aan de linkerkant van de pagina op ‘Discovered and Lost’. Hier vind je het overzicht van links die de afgelopen 90 dagen door de concurrent zijn verkregen, of juist links die recentelijk zijn verdwenen.
Pas nu de ‘Date Range’ aan om een beter beeld te krijgen van de omstandigheden binnen het backlinkprofiel van deze concurrent. De data is inzichtelijker zodra je het over een periode van enkele weken bekijkt, want dan krijg je een inkijkje in de SEO-campagnes die deze concurrent heeft uitgevoerd. Het is niet mogelijk om verder dan 60 dagen terug te kijken in de ‘Discovered and Lost’ overzichten.
Gebruik Moz’ Link Explorer voor een gigantische lijst met kansen voor backlinks
Vanuit de overzichten die je per concurrent downloadt, zie je snel waar de grootste kansen liggen om hoog in Google te komen bij dit specifieke zoekwoord (en de long tail-zoekwoorden die hierbij passen). Onderzoek meerdere concurrenten per zoekresultaat uit de Keyword Explorer in de Link Explorer, download alle CSV-bestanden vanuit Moz en voeg de CSV-bestanden samen om een groot overzicht van alle backlinks van de topspelers in deze markt te krijgen.
Filter deze backlinks vervolgens op dofollow/nofollow en ook op basis van de soort website waar de links vandaan komen. Let daarbij goed op de Spam Score van een bepaalde backlink en verwijder deze uit de lijst. Je houdt nu een lijst met interessante backlinks over die passen in een sterk backlinkprofiel. Neem contact op met de websites die in deze spreadsheets staan om te kijken hoe jij ook een link op de website kunt krijgen. Soms is dit een gastblog, andere keren betaal je een prijs om daar een link te krijgen. Stel nu een stappenplan op om de komende weken en maanden links te bemachtigen en zo jouw backlinkprofiel flink te versterken.
Scroll nu naar beneden. Daar zie je een veld staan waar jij jouw creditcardgegevens invult. Moz zal geen kosten berekenen over de eerste 30 dagen dat jij de tool gebruikt. Bovendien geven zij ook netjes 7 dagen voordat de proefperiode eindigt aan dat deze bijna eindigt. Ze zullen dus niet zomaar stilletjes het betaalde pakket aanzetten, je hebt altijd voldoende tijd om te annuleren.
Klik onderaan de pagina aan dat je akkoord gaat met de voorwaarden. Klik daarna op de knop om jouw account aan te maken. Je wordt nu doorverwezen naar het interne systeem van Moz, waar jij direct toegang hebt tot alle tools om jouw SEO-prestaties naar het volgende niveau te tillen.