Nieuwe backlinks krijgen met Moz

Als SEO’er heb je geen andere keuze dan actief backlinks te verkrijgen voor jouw website. Het is nog steeds een grote factor die invloed heeft op jouw posities in Google. Met de Link Explorer van Moz krijg je inzicht in de soorten links die jouw concurrenten op dit moment hebben, zodat jij een plan kunt opstellen om deze backlinks zelf te krijgen. Doordat de Link Explorer data van honderden miljoenen websites heeft, is het zeer eenvoudig om snel een significante lijst met backlinks per concurrent te krijgen. Hiermee stel je in een handomdraai een stappenplan samen om goede backlinks naar jouw website te krijgen.

Doordat de data van de Link Explorer elke dag wordt ververst, heb je altijd de laatste inzichten in backlinks van concurrenten. Dit is handig om een overzicht te krijgen van de recente campagnes die door de concurrent zijn opgezet. En die campagnes neem je zelf over.

Vind eerst de concurrenten binnen Moz

Vaak heb je al een idee welke concurrenten op dit moment hoog in Google staan. Zorg daarbij dat je deze informatie op dit moment goed in kaart brengt door de laatste zoekresultaten te laden.

Ga hiervoor eerst naar de Keyword Explorer van Moz. Deze tool vind je in het menu aan de linkerkant op de pagina.

Klik op de zoekbalk en vul eerst het zoekwoord in waar jij de concurrenten bij wilt vinden. Let erop dat je de taal in het menu in de zoekbalk verandert naar ‘Netherlands - nl-NL’ . Als je dit niet verandert, krijg je de data vanuit de Amerikaanse Google, welke andere resultaten geeft. Klik na het veranderen van de taal op de blauwe knop met ‘Analyze’.

Bekijk de concurrentie die in de top 10 staat bij dit zoekwoord. Per resultaat staat aangegeven welke score deze pagina heeft voor dat zoekwoord (op basis van 27 factoren voor on-page SEO), welke autoriteit dit domein heeft (op basis van MozRank: Domain Authority en Page Authority) en het belangrijkste: hoeveel backlinks er naar deze specifieke pagina verwijzen vanaf andere websites. Klik op het getal achter ‘Linking RDs to this page’ om de pagina met alle backlinks te openen. Tip: de pagina laadt automatisch in een nieuw tabblad, de pagina met resultaten zal dus blijven staan.

Bekijk op deze pagina alle domeinen die naar de website van deze specifieke concurrent verwijzen. Deze pagina is vooral geschikt om te zien wat voor soort websites op dit moment naar deze pagina verwijzen (blogs, nieuwswebsites, startpagina’s, forums, etc.).

Bij deze website zie je dat er veel startpagina’s en verzamelsites voor links naar deze pagina verwijzen.

Nu je een goed beeld hebt van de soort links, is het tijd om te kijken van welke pagina’s deze links komen. Klik net onder de zoekbalk aan de rechterkant op het getal achter ‘Total’ onder ‘Inbound Links’ . Hiermee krijg je een lijst van alle verschillende pagina’s, per website, die naar deze specifieke pagina verwijzen. Dit biedt een goed overzicht van links die jij voor jouw website wilt om een beter linkprofiel samen te stellen.

Let hierbij vooral op de tabel en de kolom ‘Spam Score’. Dit geeft aan in hoeverre het systeem van Moz denkt dat dit volgens Google een spam-website is. Vanzelfsprekend vermijd je altijd de backlinks van concurrenten die een hoge Spam Score hebben. Dit zal in de toekomst alleen maar problemen opleveren voor jouw eigen website.

Filter, indien nodig, op de soort link die je in het overzicht wilt zien: dofollow of nofollow. Dit stel je in door bij de filters onder ‘Link Type:’ de optie ‘Dofollow’ of ‘Nofollow’te kiezen.

Je hebt de mogelijkheid om de optie ‘redirect’te kiezen. Vind hiermee domeinnamen die de concurrent laat doorverwijzen naar hun eigen website, bijvoorbeeld om de autoriteit van het doorverwijzende domein door te laten stromen naar hun eigen website.

Zodra je alle filters naar wens hebt ingesteld, klik je boven de tabel aan de rechterkant op ‘Export CSV’. Je krijgt nu een spreadsheet waarin alle data van de backlinks is opgenomen, inclusief de autoriteit van de pagina waar de link staat, de soort link (dofollow/nofollow) en de Spam Score die Moz aan deze pagina verbindt.